Se alle ruter

Himmelsk historietime

Reis tilbake i tid og besøk noen av landets vakre middelalderkirker.

Ruten inneholder

  • Stavkirker
  • Historie
  • Gåturer

SOLA RUINKIRKE

Denne vakre, lille kirken på Jæren er bygget på ruiner etter en romersk steinkirke fra tidlig 1100. I 1871 ble kirken kjøpt av skutemaleren Johan Bennetter, som brukte den som sin private bolig. Kirken ble kraftig ødelagt under andre verdenskrig, men ble restaurert i 1995 og brukes nå til konserter og bryllup. Fra YX Sande gård tar det snaue fem minutter å kjøre ut til kirken via Nordsjøveien.

BORGUND STAVKIRKE

Den vakre kirken i Borgund er en av de best bevarte stavkirkene i landet, og kan dateres helt tilbake til 1180. Mange regner denne som den aller flotteste stavkirken, og den ligger nydelig til i Lærdal kommune innerst i Sognefjorden. Hvis du følger E16 tar det ca. en time å kjøre fra YX Ryfoss .

RØLDAL STAVKIRKE

Denne stavkirken har lang historie som pilgrimsmål, på grunn av et krusifiks som visstnok skulle ha helbredende kraft hver jonsoknatt. Ved midnatt ble det holdt messe og pilgrimsfarerne fikk komme fram og ta imot legende dråper som krusifikset skulle ha svettet. Dette ble det imidlertid satt en stopper for etter reformasjonen på 1800-tallet, og kirken har siden fungert som vanlig sognekirke. Nå har dog pilgrimsinteressen tatt seg opp igjen og det arrangeres pilgrimstevner hvert år i begynnelsen av juli. Alt dette skjer fem minutter unna YX Sand.

URNES STAVKIRKE

Stavkirken i Luster er en av de eldste og mest unike stavkirkene i Norge og kom på UNESCOs verdensarvliste i 1979 som en av de første norske oppføringene. Den er svært spesiell på grunn av treskjæringsarbeidet og dekoren på innsiden. For å nå kirken følger du Fv338 et lite stykke fra YX Hafslo og tar ferjen over Lusterfjorden.

NIDAROSDOMEN

Mektige Nidarosdomen er verdens nordligste gotiske katedral og er bygget over graven til Olav den hellige. Vår nasjonalhelligdom er fortsatt et populært pilgrimsmål, og flere og flere velger å gå den 643 kilometer lange leden fra Oslo til Trondhjem. Man kan også velge å spasere i tre minutter fra YX Kjøpmannsgaten.

Bli med oss

Opprett bruker og bli på næste kampanje!
YX mobile app shown